ท่านนักขายครับ วันนี้เรามาลองหาทางปล่อยให้ลูกค้าบางรายหลุดกันเถอะครับ

ฟังดูไม่ค่อยเข้าท่าเท่าไหร่ใช่หรือไม่ครับ เพราะส่วนใหญ่เค้ามีแต่จะหาลูกค้ามาเติมกัน แต่อันนี้ผมพูดไม่ผิดจริงๆครับ ผมกำลังจะแนะนำให้คุณเลือกหั่นลูกค้าบางรายออก

 

ลูกค้ารายดังกล่าวคือ “พวกที่ยอดขายสูงแต่กำไรน้อย”

ผมทราบดีครับว่าหลายท่านกำลังคิดในใจว่าไม่คุ้มหรอก เพราะบริษัทวัดผลคุณจากยอดขาย ถ้าผมปล่อยลูกค้าหลุดนั่นแปลว่าบริษัทได้เปรียบแต่คุณเสียเปรียบ เพราะนั่นหมายความว่าค่าคอมมิชชั่นคุณจะหายไปทันที

 

ถ้าดูเผินๆก็จริง แต่คุณกำลังจะได้สิ่งเหล่านี้คืนมาแทนครับ

 

  1. เวลาในการเอาไปหาลูกค้ารายอื่นที่ requirement อาจจะน้อยลง พูดง่ายๆคือคุณจะทำงานง่ายขึ้น
  2. ลดความปวดหัว เพราะลูกค้าที่บี้คุณจนกระทั่งกำไรไม่เหลือ นั่นแปลว่าเค้าอาจจะไม่ได้บี้คุณในแง่ราคาอย่างเดียว ขืนคุณมีแต่ลูกค้าพวกนี้อยู่ในมือรับรองว่าเหนื่อยแน่
  3. บริษัทจะมองคุณต่างออกไป คุณจะไม่ได้เป็นแค่เซลล์ขายของแล้ว แต่คุณเป็นคนที่เข้าใจธุรกิจได้อย่างถ่องแท้ นั่นหมายความว่าโอกาสในการเติบโตของคุณจะสูงกว่าคนอื่น

 

อ้อ แต่การปล่อยหลุดที่ว่านี้ต้องทำอย่างมืออาชีพนะครับ เช่นไม่ใช่อยู่ๆก็เพิกเฉยไม่ไปส่งของ อันนี้ไม่ได้นะครับ

วิธีที่คุณอาจจะใช้คือ ไปขอเจรจาปรับราคา แต่ให้เวลาลูกค้าพอสมควร ไม่ใช่ปุปปัป และระหว่างที่เค้ายังเป็นลูกค้าเราอยู่ก็ยังคงต้องให้บริการอย่างเต็มที่สมบูรณ์แบบเหมือนเดิม

 

เชื่อผมครับ กล้าๆปล่อยบางรายหลุดไปเลยแล้วหาเจ้าใหม่มาเติม สุดท้ายคุณอาจจะบอกกับตัวเองว่า “รู้งี้ปล่อยให้หลุดไปตั้งนานแล้ว” ก็เป็นได้ครับ

 


 

Let Go Some Customers

 

Today let’s plan to lose some customers. 

Sounds a bit crazy, doesn’t it? Yes, but I really mean it. We might be much better off losing some customers. 

 

Those particular customers are the ones who are not making profit.

I also know for well that a lot of salespersons are measured the result by sales revenue only. That means losing some customers will lead to decreased commission. 

 

Although that’s the case, I also encourage you to let go low-profit customers anyway. Because by losing them, the following is what you will get in return.

 

  1. You gain back time to get new customers whose requirements might be less. Simply speaking, your job might be easier.
  2. You get a worry-free job. Those large customers might give you more headache than revenue most of the time. So why not find someone else with the easier job, service wise?
  3. You would surely be praised by your organization because of your ability to qualify high-profit customers. Your chance to grow within the company would also be higher.

 

Anyway, you need to let customer go professionally. For instance, you cannot just stop servicing them and hope that they would be unhappy and walk away. 

Instead, you might simply negotiate a significant price increase with them while still giving them sensible timeline and full service while they are still with us. 

 

Trust me, don’t hesitate to let go some customers and focus more on acquisition. This could be much better off than you might realize.