วันนี้เป็นอีกหนึ่งเรื่องที่อยากจะแชร์ให้กับผู้บริหารครับ

อันดับแรกขอถามก่อนครับว่าถ้าคุณเป็นผู้บริหารฝ่ายขายหรือเจ้าของกิจการ เวลามีพนักงานใหม่เข้ามาคุณมีโปรแกรมอบรมพนักงานใหม่ให้เค้าไหมครับ

 

ถ้าคุณไม่มี ผมว่าอันนี้อันตรายนะครับ ไม่น่าจะเป็นการดีที่คุณจะปล่อยให้เค้าเริ่มทำงานแบบงมเองเลย

ถ้าคุณมี คำถามต่อไปที่อยากถามคือ ตัวคุณ (โดยเฉพาะท่านที่เป็นผู้จัดการฝ่ายขายหรือตำแหน่งใดก็ตามที่นักขายรายงานคุณตรง) ได้เป็นคนอบรมเค้าเองหรือไม่

 

อาจจะไม่จำเป็นต้องอบรมเองหมดทุกเรื่อง แต่อย่างน้อยควรจะมีวันใดวันหนึ่งที่คุณได้มีส่วนร่วมในการอบรม อันนี้ผมแนะนำว่าต้องมีถึงแม้ว่าบริษัทคุณจะมีตำแหน่ง Sales Trainer โดยตรงก็ตาม

มาดูสาเหตุกันครับ

1) เป็นการเริ่มต้นที่ยอดเยี่ยมสำหรับพนักงานใหม่ถ้าเค้ารู้ว่าหัวหน้าเค้าลงมาคลุกคลีตั้งแต่ตอนเริ่มเลย

2) อย่าลืมว่าช่วง Probation เป็นช่วงที่คุณตัดสินใจจะไม่ต่อ Pro ได้ถ้าเค้าไม่ได้เหมาะสมกับงานนี้จริง จริงอยู่ที่คุณอาจจะวิเคราะห์หลังจากช่วงอบรมก็ได้ แต่จะไม่ดีกว่าหรือครับถ้าคุณสามารถดูทรงได้ตั้งแต่ตอนอบรมเลย

3) คุณเป็นคนกำหนดมาตรฐานเอง ไม่ใช่ว่าอบรมอย่างนึง แต่ถึงเวลาร่วมงานกับคุณเค้ากับทำอีกอย่าง ถ้าเป็นเช่นนั้นผมคิดว่าคงเสียเวลาแย่

 

สรุปนะครับว่าการอบรมพนักงานใหม่เป็นสิ่งที่ต้องมี และคุณในฐานะผู้จัดการฝ่ายขายควรจะต้องมีส่วนร่วมในการอบรมแต่ละครั้งด้วย

เชื่อผมสิครับว่าเวลาที่คุณเสียไปในการอบรมแต่ละครั้งคุ้มค่ากว่าที่คุณคิดเยอะแน่นอน


Induction Program

Today the content is for sales leaders once again.

First of all, do you have an induction program for the new hire?

 

It is not a good idea at all not to have one. You simply cannot let them find out everything by themselves right at the start no matter how experienced they are with other companies.

If you do have, congratulations. However, there is another question for you. Do you, especially as a direct sales manager, train them by yourselves?

 

You actually don’t have to train by yourself in every single module. But at least you have to spend one day doing it by yourself although your company might already have a dedicated sales trainer.

 

Below are reasons.

1) You will receive an appreciation by a new hire if done effectively and sincerely. Show them that you care and want them to succeed right at the start.

2) You could make a decision about their probation result. However, isn’t it a better idea to make a decision right at the start? Getting involved in the induction will allow you to do this.

3) You could set standard of your own team right at the start, rather than getting them trained one thing and you actually coach them another thing later on.

 

In summary, it is a must to have an induction program and you have to take part in it too.

Trust me, time spent in this will surely be paid off.