สิ่งหนึ่งที่นักขายควรหลีกเลี่ยงคือการ “วิจารณ์หรือข่มคู่แข่ง” ถึงแม้ว่าเรามั่นใจว่าสินค้าหรือบริการของเราจะดีกว่าแน่นอน โดยเฉพาะกรณีที่คู่แข่งรายนั้นเป็นเจ้าที่ลูกค้าเลือกใช้อยู่ปัจจุบัน

เพราะการวิจารณ์หรือข่มคู่แข่งนั้นเหมือนเป็นการวิจารณ์ลูกค้าไปในตัวว่าเค้าตัดสินใจผิด ซึ่งแน่นอนว่าลูกค้าต้องแอบเสียหน้าเล็กน้อยและเผลอๆจะพลอยไม่สนใจสินค้าหรือบริการของคุณเลยถึงแม้ว่าจะดีกว่าจริงก็ตาม

 

แต่หลายคนก็กำลังคิดในใจว่าถ้าไม่ให้บอกเลยว่าเราดีกว่าก็ถือว่าเสียของ เลยไม่รู้จะพูดอย่างไรดีถึงจะเหมาะสม

ถ้าสิ่งนี้เป็นปัญหาที่คุณกำลังพบอยู่ วันนี้ผมมีวิธีการมานำเสนอครับ วิธีดังกล่าวคือ “ให้ลูกค้าเป็นคนพูดออกมาเอง” เพื่อให้เห็นภาพเดี๋ยวผมยกตัวอย่างให้ดูครับ

 

สมมุติว่าสินค้าของเรามีรับประกันหลังการขาย 3 ปีในขณะที่คู่แข่งไม่มีเลย ให้คุณลองคุยกับลูกค้าประมาณนี้ครับ

“อย่างหนึ่งที่เป็นจุดเด่นของบริษัทผมคือการที่เรามีบริการหลังการขาย 3 ปีซึ่งดูแลเรื่องการซ่อมทุกอย่างฟรี รบกวนถามลูกค้าหน่อยครับว่าถ้าซื้อสินค้ามาแล้วแต่ไม่มีบริการหลังการขายลูกค้าจะกังวลเรื่องนี้มากน้อยแค่ไหนครับ”

 

ข้อดีของประโยคลักษณะนี้คือ

1) พูดย้ำถึงจุดเด่นของเราอย่างชัดเจน

2) ไม่ได้กล่าวอ้างถึงคู่แข่งแต่อย่างใด

3) มีการถามคำถามให้ลูกค้าคิดตาม และในแง่จิตวิทยา คำตอบที่ได้น่าจะเข้าทางเรา

นี่แหละครับคือที่ผมกล่าวอ้างว่าเป็นวิธีที่ “ให้ลูกค้าพูดออกมาเอง” อย่าลืมนะครับว่าการที่ลูกค้าพูดออกมาเองในทำนองว่าเราดีกว่า จะมีผลในเชิงบวกสูงกว่าการที่เรากล่าวอ้างด้วยตัวเองว่าเราดีกว่าอย่างไร

ลองใช้ประโยคประมาณนี้ดูนะครับ แล้วการเปรียบเทียบกับคู่แข่งในกรณีที่คุณเหนือกว่าน่าจะฟังดูดีขึ้นในสายตาลูกค้าครับ

 

Line@ อีกช่องทางสามารถติดตาม Sales101
http://line.me/ti/p/%40yoz5546i


 

Comparison

One of the things all salespeople should avoid is to criticize competitors no matter how good we are compared to them.

When you criticize competitors, it is the same as criticizing customer for the reason that they picked the wrong choice.

 

Customers will lose face by hearing that, and this is one the reasons they will not switch to you although you are obviously better.

However, a lot of you also realize that it would be worse off not letting customer know such a competitive advantage but still cannot find the right solution to inform them.

 

If this is the problem you have faced before, let me give you a recommendation. The technique I am going to talk about is to ‘let customer talk about your competitive advantage by themselves’.

Now let me give you an example. Let’s say you are better than other competitors due to your 3-year warranty. Below is the statement you could use with your customer.

 

“One of the advantages we offer is 3-year warranty which covers 100% free maintenance cost. Now allow me to ask you what would happen if you purchase from someone else without this option.”

And the following are reasons why this statement would help you.

1) It clearly emphasizes our competitive advantage.

2) It doesn’t criticize or even mention competitors at all.

3) The question will lead customer to think and their thoughts on this is likely to favor us.

 

And this is how you let customer speak for themselves. It is better to let them realize that you are better rather than telling them by yourselves.

Try this kind of statement and your comparison will surely look better in the customer’s perspective.