บทความวันนี้อยากเขียนถึงไอเดียดีๆที่ได้มาจากหนังสือชื่อ 100 Practical Ways to Improve Customer Experience ที่เขียนโดย Martin Newman และ Malcolm McDonald

ในตอนหนึ่งเค้าได้พูดถึงวิธีในการสร้างประสบการณ์อันยอดเยี่ยมให้กับลูกค้า

 

ผมขอเอา 3 วิธีที่พวกเค้าพูดถึงมาเล่าและขยายความให้ฟังครับ ผมว่าเป็นสิ่งที่ทุกธุรกิจโดยเฉพาะฝ่ายขายนำไปใช้ได้อย่างแน่นอน มาดูกันเลยครับว่าวิธีดังกล่าวมีอะไรบ้าง

 

1. เริ่มต้นจากลูกค้า

สิ่งนี้สำคัญมากโดยเฉพาะการเริ่มต้นธุรกิจใหม่ ถ้าถามว่าจะเริ่มต้นธุรกิจควรจะทำอะไรก่อนดี คำตอบคือ “คุณต้องหาทางคุยกับลูกค้าให้เยอะที่สุด”

นี่คือเบสิคที่หลายคนมองข้าม ตรรกะง่ายๆคือทุกธุรกิจต้องทำภายใต้การช่วยลูกค้าให้ไปสู่เป้าหมายหรือช่วยแก้ปัญหาอะไรบางอย่าง 

ดังนั้นถ้าคุณไม่คุยกับลูกค้าคุณก็จะไม่เข้าใจเป้าหรือปัญหาของเค้า และสุดท้ายคุณก็ไม่มีทางที่จะช่วยลูกค้าในสิ่งเหล่านั้นได้

 

2. ไม่ผิดที่จะเลียนแบบ

การเลียนแบบที่เค้าพูดถึงในที่นี้คือ “วิธีในการดูแลลูกค้า”

บางครั้งเราอาจไม่ต้องคิดอะไรที่ซับซ้อนจนเกินไป ขอเพียงคุณสังเกตหรือลองเป็นลูกค้าดูเอง อะไรที่คนอื่นทำและเป็นการดูแลลูกค้าที่มีประสิทธิภาพและสร้างประสบการณ์ที่ดี สิ่งนั้นคือสิ่งที่คุณต้องหาทางเอามาประยุกต์กับธุรกิจของคุณเช่นกัน

 

3. ให้สวมวิญญาณฝ่ายลูกค้าสัมพันธ์ตลอดเวลา

เช่นถ้าคุณเป็นนักขาย ให้คิดเสียว่าจริงๆแล้วคุณเป็นเจ้าหน้าที่แผนกลูกค้าสัมพันธ์ที่ดันต้องมาขายของ 

ถ้าพูดง่ายๆก็คือ ไม่ว่าคุณจะทำหน้าที่อะไรก็ตาม การบริการให้ลูกค้าเกิดความพึงพอใจคือหน้าที่อันดับหนึ่งของคุณก่อน ถ้าคุณเริ่มทำหน้าที่นี้ได้ไม่สมบูรณ์พอ หน้าที่อื่นของคุณก็ยากที่จะประสบความสำเร็จ

 

เป็นสามข้อที่ผมรู้สึกโดนใจมาก ลองหาทางประยุกต์หลักการง่ายๆเหล่านี้ดู ผมว่าช่วยได้ทุกธุรกิจแน่นอนครับ

 


 

3 Ways to Improve Customer Experience

 

In this article, let me share some great ideas taken from a book called “100 Practical Ways to Improve Customer Experience” written by Martin Newman and Malcolm McDonald.

In one of all chapters in their book, they talked about how to come up with great customer experience. 

 

Let me share with you three techniques that get mentioned which I believe are extremely helpful and could be applied for every single organization. 

Now let’s see what those techniques are.

 

1. Always start with customer.

This is particularly important for new business starters. If you wonder what you should do for the very first thing when setting a business, the answer is that you should talk to as many customers as possible. 

It is the basic most of entrepreneur neglect. The main concept of every business is to help customer move towards their goal or solve their problems. 

So unless you talk to customers, you wouldn’t be able to know their goals or problems. Therefore, there is no chance for you to help them achieve it. 

 

2. It is OK to mimic. 

What they mean by mimic is to find out how others successfully achieve great customer experience. 

Sometimes, you just don’t have to complicate yourself. Just look at what others do to take care of customers and apply it yourself too. 

 

3. Be a customer service rep all the time.

For instance, if you are a salesperson, just think that you are a customer service rep that happens to sell. 

Simply speaking, whatever you do, the first priority is to make sure that customer is highly satisfied. Unless you achieve this first, other tasks wouldn’t be successfully completed. 

 

Those are three simple techniques I believe are helpful and could be applied for every single organization.