ก่อนอื่นต้องบอกก่อนว่างานบริการนั้นไม่ใช่เป็นแค่หน้าที่ของฝ่ายบริการอย่างเดียว

นักขายต้องควรทำหน้าที่บริการลูกค้าได้ไม่ยิ่งหย่อนไปกว่าแผนกบริการด้วยซ้ำ

 

ในบทความนี้ผมขอมอบ 3 ขั้นตอนในเรื่องแนวคิดการบริการมามอบให้นักขายทุกคน ถ้าคุณทำได้อย่างที่ว่านี้ก็จะมีผลกระทบเชิงบวกต่อยอดขายอย่างมหาศาล

มาดูกันเลยครับว่าขั้นตอนที่ว่ามีอะไรบ้าง

 

1. ทำเชิงรุก

อย่ารอให้ลูกค้าร้องขอก่อน ถ้าเป็นไปได้ให้เราบริการในเชิงรุกก่อนเลย เช่นเข้าเยี่ยมลูกค้าทุกเดือนเพื่อสอบถามเรื่องการบริการแม้จะยังไม่มีปัญหาเกิดขึ้นก็ตาม

 

2. ทำมากกว่าขอบเขตตัวเองถ้าจำเป็น

อย่ามัวแต่คิดว่าต้องทำเฉพาะงานขาย ถ้าลูกค้าร้องขอให้ช่วยทำอย่างอื่นถึงแม้ว่าจะเกินขอบเขตงานตัวเองก็ควรที่จะทำให้ลูกค้าทันที

อย่างไรก็ตาม ต้องบาลานซ์ให้ดีโดยไม่ใช่ว่ามัวแต่บริการอย่างเดียวจนไปเบียดบังเวลาขายซึ่งเป็นหน้าที่หลัก คุณต้องหาจุดที่เหมาะสมในเรื่องนี้ให้ด้

 

3. ติดตามผล

ขั้นตอนนี้ถือเป็นโบนัสที่จะยิ่งสร้างความพึงพอใจให้ลูกค้ามากขึ้น 

ยกตัวอย่างเช่นคุณรับเรื่องจากลูกค้าให้ช่วยดูแลเรื่องเอกสารบัญชี แทนที่คุณจะบอกให้ลูกค้าติดต่อแผนกบัญชีด้วยตัวเอง คุณควรจะอาสาเป็นคนช่วยรับเรื่องและติดต่อแทนลูกค้า

 

นอกจากนั้น ถึงแม้จะมีเจ้าหน้าที่บัญชีซึ่งเป็นคนดูแลเรื่องดังกล่าวให้ลูกค้าโดยตรงรับเรื่องไปแล้วก็ตาม แนะนำให้คุณลองติดตามลูกค้าหลังจากนั้นว่าเรื่องได้ถูกดำเนินการเรียบร้อยหรือไม่

ลองคิดภาพตามนะครับว่าลูกค้าจะพึงพอใจแค่ไหนที่ได้รับการติดตามจากคุณถึงแม้ว่าเรื่องดังกล่าวจะมีคนรับเรื่องแทนคุณไปแล้วก็ตาม

 

วิธีง่ายๆนี้จะทำให้คุณได้มาซึ่งความพึงพอใจจากลูกค้าและนำไปสู่ยอดขายที่เติบโตอย่างแน่นอนครับ

 


 

3 Steps to Excellent Services

 

First of all, let’s understand that service job isn’t only related to the service department. 

Salespersons should also take into account services for customers and do it not any worse than the service department. 

 

So in this article, let me give you 3 steps to achieving excellent services. And this will surely lead you to the better sales performance at the end. 

Let’s see what those steps are.

 

1. Be proactive

Don’t wait until customer has problems. We do the service proactively every time.

For instance, you plan to visit customer on monthly basis to check the maintenance although everything still seems alright. 

 

2. Go beyond if necessary

Your job is not just limited to sell. If you get asked by customers to do something else beyond your major responsibilities, do not hesitate to do it. 

However, make sure you have the right balance. Don’t over-service to the level that you don’t have enough time to sell at all.

 

3. Follow up

This is the extra effort that would give you extra benefit. 

For instance, you get asked by customer about accounting issue. Instead of telling customer whom to contact at accounting department, you volunteer to do it for customer. 

 

Besides, although there is someone from accounting department who deals directly with customer already, it is suggested that you follow up with customer later on whether everything has been settled for them. 

Imagine how satisfied customer will be receiving a follow-up call from you although someone else already took over this issue from you. 

 

These simple steps will surely bring your sales game another level, I guarantee.