ลูกค้าเสมอเหมือน

ในบทความนี้จะมาพูดถึงลูกค้ามุ่งหวังกลุ่มหนึ่งให้ฟังครับ

ลูกค้ามุ่งหวังกลุ่มนี้จะช่วยเราได้ 3 เด้งเลยคือ

1) ทำให้ฐานลูกค้ามุ่งหวังมากขึ้น

2) โอกาสปิดการขายสูงขึ้น ออกแรงน้อยลง

3) มีโอกาสเป็นปลาตัวใหญ่

ลูกค้ามุ่งหวังกลุ่มที่ว่าคือ “ลูกค้าเสมอเหมือน”

เช่นให้คุณลองนึกถึงลูกค้าประจำของเราซัก 1 รายซึ่งเป็นลูกค้าในอุดมคติ กล่าวคือเค้ารักเรา เราให้บริการได้เป็นอย่างดี ช่วยแก้ปัญหาให้กับเค้าได้และทำให้เกิดความพึงพอใจ

เสร็จแล้วให้นึกว่ามีใครอีกบ้างในตลาดที่มีความคล้ายคลึงกับลูกค้ารายที่ว่าดังกล่าว เช่นอยู่ในธุรกิจใกล้เคียงกันหรือมีปัญหาที่ใกล้เคียงกันเป็นต้น

นี่แหละครับคือลูกค้าเสมอเหมือนที่ผมพูดถึง คราวนี้มาดูรายละเอียดเพิ่มเติมกันครับว่าทำไมลูกค้ากลุ่มนี้จะช่วยเราได้ 3 เด้งตามที่ได้กล่าวไว้ก่อนหน้า

เด้งแรก ถ้าหาดีๆจะพบว่ายังเหลืออยู่ในตลาดอย่างแน่นอน ที่สำคัญที่สุดคือลูกค้าเก่าของเรานี่แหละที่อาจจะสามารถช่วยแนะนำได้เลย ทำให้จำนวนผู้มุ่งหวังในมือมากขึ้นทันที

เด้งสอง ลูกค้าเสมอเหมือนนี้จะทำให้เรามีความมั่นใจในการขาย เพราะเรารู้อยู่แล้วว่าเป็นกลุ่มที่เราสามารถตอบโจทย์ให้พวกเค้าได้แน่นอน

ส่วนในฝั่งลูกค้าเองก็จะมีความมั่นใจเมื่อได้ฟังเรื่องราวของลูกค้ารายอื่นที่มีความคล้ายกับเค้า ดังนั้นโอกาสในการปิดการขายจะสูงมาก

เด้งสุดท้าย ผมเชื่อว่าเวลาเราเลือกลูกค้าในอุดมคติเป็นตัวตั้งเพื่อหาลูกค้าเสมอเหมือน ส่วนใหญ่เราจะเลือกจากรายที่ค่อนข้างมี potential พอสมควรอยู่แล้ว

ดังนั้นมีแนวโน้มว่าลูกค้าเสมอเหมือนที่เราวางแผนจะติดต่อก็จะมี potential มากตาม เปรียบแล้วเหมือนกับว่าเรามีโอกาสได้ปลาตัวใหญ่นั่นเอง

และนี่คือกลุ่มลูกค้าที่จะทำให้คุณได้มาซึ่ง 3 เด้งที่ว่าดังกล่าวอย่างแน่นอนครับ

________________________________________________________

Look-alike Prospects

In this article, let me talk about a kind of prospects that I suggest.

Those prospects would bring you three benefits which you might never realize before.

1) It increases number of qualified prospects.

2) It increases win rate percentage.

3) It increased ticket size.

And the kind of prospect I am talking about here is the look-alike prospect.

Let me give you an example. Let’s think about one existing customer who is an ideal. They are the ones who are highly satisfied with your products or services because you help them solve some problems or meet their explicit needs.

Then think about other prospects who share similarities with those ideal existing customers, in terms of background or common problems.

Those are look-alike prospects I am talking about. Now let’s see how those prospects could give you three benefits as discussed earlier.

First of all, if you actively search, you would surely find those look-alike prospects. Sometimes, you can easily get them from referrals from existing customers.

That means you would instantly have more qualified prospects in your hand.

Secondly, you would be more confident to sell to them because you know for well that you could help them solve problems like you did before for your existing customers with similarities with those prospects.

Besides, those look-alike prospects are more likely to be happy to hear those stories too. They would end up trusting you more easily. Therefore, you win rate is likely to be high as well.

Lastly, when you start thinking about ideal existing customers to find their look-alike, I believe you are likely to start thinking about those with proper potential.

That means look-alike prospects of those existing customers are supposed to have decent potential too. And that would surely give you the proper ticket size.

That’s why look-alike prospects are worth putting effort to go after.